In het jaar 2000 kwamen we door een samenloop van omstandigheden -haast toevallig- in Peru terecht.
We waren toen een “gewoon” jongerenorkest dat dankzij haar toenmalige dirigent Rudy Schotte de kans kreeg om de oceaan over te steken. “Om wat concertjes te gaan spelen…”.
Het werd een beklijvende reis waarin we de mooie en rijke kant van dit fascinerende land leerden kennen, maar ook geconfronteerd werden met armoede en de erbarmelijke leefomstandigheden van veel leeftijdsgenoten.
Zonder dat dat vooraf echt het doel was van de reis, ontstond al voor we terug in België landden het plan om actie te ondernemen.
Intuïtief gestart vanuit een zekere verontwaardiging, werd schoolmateriaal, kinderkleding en speelgoed ingezameld.
Alles werd per container naar Calloa (Lima) verscheept, waar het door de mensen die we in Lima hadden leren kennen, verder verdeeld werd.
Op een paar jaar tijd vertrokken er 6 containers, samen goed voor 220m³ goederen.
Container 7 bleek geen geluksgetal.
Deze verdween (!) in de administratie van de douane van de Peruviaanse haven en wie er blij geworden is van wat we verzamelden, weten we niet.
Alleszins waren het niet de (wees)kinderen waar wij hard voor gewerkt hadden.
Dat feit in combinatie met de steeds stijgende transportkosten deed ons toch even wat harder nadenken bij onze werking.
We volgden de nieuwe inzichten in internationale solidariteit en evolueerden van intuïtief naar doordacht en projectmatig.
Onze contactpersonen legden ons meer projecten voor dan we als kleine vereniging konden financieren, maar na strenge selectie en dankzij constante inkomsten konden we in verschillende scholen, weeshuizen en wijken leuke dingen realiseren.
Een computerklas, een bibliotheek, nieuwe daken (waardoor de kinderen minder ziek werden van het vocht…en de kosten voor dokters en medicijnen halveerden op een half jaar tijd), een gaarkeuken waardoor meer mama’s mee konden gaan werken en het gezinsbudget vergrootte,… het zijn enkele voorbeelden van realisaties waar we stiekem wel trots op zijn.
Onze projecten in Peru hebben zin.
Zoveel is ons de laatste jaren wel duidelijk geworden.
Niet alleen zorgt onze aanwezigheid tijdens concertreizen telkens voor (media-)aandacht voor schooltjes of tehuizen die we bezoeken, we bezorgen de jongeren daar ook echt een unieke belevenis.
Het geld dat we ter plaatse al spendeerden voor de aankoop van boeken, spelmateriaal en muziekinstrumenten is goed besteed geld.
We weten exact wie dat materiaal gebruikt en zeker het muziekproject volgen we van nabij op.
Het is fantastisch om te zien hoe dat zich nog uitbreidt dankzij de inkomsten van hun eerste concerten.
Dit soort dingen realiseren we enkel dankzij de steun van veel mensen, bedrijven en organisaties.
Mensen die naar onze concerten komen of zich laten verleiden door één van onze fondsenwervingsacties.
En af en toe, vaak onverwacht, mensen die zonder veel woorden en zonder in de schijnwerper te willen staan, een schenking doen.
Maar ook zonder naar uw portefeuille of bank-app te moeten grijpen, kan u ons helpen de nodige fondsen te verzamelen om ons werk verder te zetten.
Ongetwijfeld las of hoorde u in december 2019 ook de nieuwsberichten over de steeds dalende papierprijzen. De firma waarmee we al jaren een fijne samenwerking hadden voor ons oud papier, gaf aan een “negatieve opbrengst” te bieden. Met andere woorden, een volle container zou ons tegen de 200 euro kosten! Dat is uiteraard niet de bedoeling en we zoeken dan ook verder naar andere manieren om de projecten in Peru te kunnen blijven ondersteunen.
Sinds 15 december 2019 hebben we de papier-inzameling minstens voorlopig stopgezet. Meer dan ooit zijn afgedankte PC’s en laptops heel welkom, alsook elektriciteitskabels en oude metalen. Zo blijven we werken aan een betere toekomst voor de kinderen in Peru, zonder dat u dat een cent hoeft te kosten.
Alleszins willen we u allemaal van harte bedanken voor de tonnen papier die we in de loop der jaren binnenkregen of mochten ophalen. U vraagt zich af hoeveel dat zo ongeveer is? Het antwoord leest u op deze pagina.